Eмисия новини
от 10.00 часа

Севернокорейският лидер пристигна с частния си брониран влак в Русия

| обновено на 24.04.19 в 17:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун пристигна на първото си посещение в Русия. Той отседна във Владивосток, където утре ще се срещне с руския президент Владимир Путин. 

Легендарният брониран влак на Ким Чен-ун пресече границата с Русия рано тази сутрин и спря в град Хасан. Севернокорейският лидер беше посрещнат с хляб и сол от губернатора на Приморския край Олег Кожемяко, след което посети Музея на руско-корейската дружба. Той е създаден в чест на посещението на дядо му Ким Ир Сен в Съветския съюз преди 33 години. В интервю за телевизия „Русия 24“ Ким сподели очакванията си от утрешната среща с президента Путин:

"Пристигнах в Русия с топлите чувства на нашия народ. Надявам се, че това посещение ще бъде успешно и полезно. Надявам се, че по време на преговорите с уважаемия президент Путин ще мога да обсъдя конкретно въпросите, свързани с урегулирането на ситуацията на Корейския полуостров и с развитието на нашите двустранни отношения".

Малко по-късно влакът на севернокорейския лидер пристигна във Владивосток. На площада пред гарата се състоя официалната церемония по посрещането му. Изпълнени бяха националните химни на Северна Корея и Русия, а представителни армейски части преминаха в тържествен марш пред Ким Чен-ун и губернатора на Приморския край. Олег Кожемяко разкри, че в менюто на госта ще преобладават традиционни руски ястия като борш и пелмени. От гарата Ким замина с бронирания си мерцедес за кампуса на Далекоизточния федерален университет на остров Руски, където утре ще разговаря с Владимир Путин. 

Очаква се те да обсъдят ядрената програма на Пхенян и връщането му в шестстранните преговори по нея, прекъснати през 2008 година по искане на Северна Корея. В разговорите освен Пхенян, участват и представители Южна Корея, Япония, Китай, Русия и Съединените щати. 

Путин и Ким се очаква да разискват и гарантирането на сигурността в Североизточна Азия. Това ще е първата среща на севернокорейския лидер с чуждестранен държавен глава след втората му среща с американския президент Доналд Тръмп през февруари във виетнамската столица Ханой.

Междувременно Ройтерс съобщи, че Северна Корея е свалила от високия му пост Ким Йон Чхол, дясната ръка на Ким Чен-ун и основен партньор на американския държавен секретар Майк Помпейо в преговорите за ядреното разоръжаване на Пхенян.

Още от