Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС въведе нови категории огнестрелни оръжия

| обновено на 24.04.19 в 12:42
Снимка: БГНЕС

Парламентът въведе нов разрешителен режим за газовите оръжия и за тези, използвани при възстановки. С окончателно гласуваните промени в Закона за оръжията и боеприпасите се промениха и категориите за огнестрелно оръжие.

Промените в категоризацията са в изпълнение на европейски изисквания по контрола на придобиването и притежаването на оръжие, като категория D - дългоцевните еднозарядни огнестрелни оръжия, се заличава.

Газовите оръжия ще бъдат вече със сертификат, без да имат право да бъдат преработвани.

Единодушно и без дебати народните представители въведоха забраната за придобиване, съхранение, носене и употреба на автоматични огнестрелни оръжия, преработени в полуавтоматични, както и употребата на пълнители с голям капацитет. Ограничението не касае фабрично произведеното полуавтоматично оръжие, както и вече регистрираното, преработено от автоматично.

С новите изменения понятието "предупредително и сигнално оръжие" заменя досегашното "газово и сигнално оръжие". Въвежда се и понятието "салютно и акустично оръжие", с което се обозначава огнестрелно оръжие, специално преработено единствено за нуждите на театъра, киното, за възстановки, шествия, спортни събития и обучения.

За участие във възстановки на исторически събития и за спортни цели с оръжия ще се уведомява началникът на районното управление на МВР, на чиято територия се провежда мероприятието. Той ще издава и разрешение за придобиване и съхранение на до 1000 грама димен барут и 500 броя капсули за преднозарядни оръжия за участия във възстановките и в спортните мероприятия.

С други изменения се разреши спортните клубове по стрелба да могат да ремонтират оръжията си с разрешение на МВР.

С промените се въвежда и ред за временно ползване на ловно оръжие от чужденци при ловен туризъм.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!