Eмисия новини
от 18.00 часа

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

"Топлата вода и парното поскъпват от юли", съобщава "Труд". Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че увеличаването се налага заради по-високите цени на петрола на международните пазари. Той обаче увери, че няма да има драстичен скок на топлинната енергия. Вестникът припомня, че преди няколко дни различните топлофикации в страната поискаха увеличение на цените от 3 до 108%. Междувременно от "Топлофикация" София са съобщили, че засега парното в столицата няма да се спира, допълва "Труд".

"Петролът се по-скъп", пише "Земя". Изданието посочва, че за първите 4 месеца на годината цената на суровия петрол е скочил с главоломните 25%. От 54 долара през януари котировките вече са 72 долара за барел. Прогнозите са, че цените ще продължат да растат, след като САЩ обяви, че всички облекчения по санкциите срещу Иран, ще приключат до май, обяснява "Земя".

 "Медиците от болницата по педиатрия са пред колективна оставка", съобщава "Сега". Работещите в специализираната болница по педиатрия в София излязоха за вторипът на протест и предупредиха, че ще напуснат масово, ако не бъдат чути. Преди седмица те пак протестираха с искания болницата да получи специален статут, който да позволи допълнително финансиране от държавата, да отпаднат лимитите от здравната каса и да се увеличат заплатите. За момента няма индикации за промяна в позицията на здравните власти, заяви пред БНР д-р Антон Владимиров от детската болница, цитиран от "Сега".

"Назрява опасност от взрив на морбили", предупреждава в заглавие "Дума". Над 460 са случаите на морбили в страната. Засегнати са 11 области, като най-много заболели има в Софийска област. Оказва се, че защитата не е сигурна, защото има райони, в които са имунизирани под 90 на сто от населението. През последните 7 години са имунизирани между 91,5 и 95 % при 13-месечните деца и между 87,4 и 94% при 12-годишните, уточнява "Дума".

"Училището ще възпитава децата на 16 ценности, нагласи и умения" информира "24 часа". Преподавателите ще възпитават децата на патриотизъм, доброволчество, благотворителност и толерантност. Това са част от 16-те цели, които Министерството на образованието и науката е заложило в проекта за стратегия за възпитателната работа в образователните институции (2019 - 2030 г.). Сред целите е формиране на национална идентичност чрез уважение на историята, традициите и обичаите ни. Идеята е децата да изпитват национално самочувствие и гордост, уточнява "24 часа".

Още от