Eмисия новини
от 13.00 часа

Таня Михайлова: Училището не изземва функциите на семейството във възпитанието

Снимка: МОН

„Живеем в динамична среда и по-рядко говорим за възпитанието“. Това отбеляза пред БНР зам.-министъра на образованието Таня Михайлова по повод представянето на Проекта за стратегия за възпитателна работа в образователните институции за 2019-2030 година.

„Документът се разработва от 2018 г. с ясното разбиране, че е необходимо да се структурират политиките и мерките, които са свързани с възпитателната работа в нашите образователни институции“, посочи Михайлова в интервю за предаването „Преди всички“.

„Говорим за часове, които са изпълнени освен с знания, с всички дейности, които формират отношения, личностни качества, ценности, нагласи, мотиви“.

„Може би най-важният момент е да се разбере, че семейството не се освобождава от своите задължения, както и училището не изземва функциите на семейството. По-скоро говорим за взаимодействия, които да бъдат и в рамките на урочната дейност, и в часа на класа“.

Темата за примиряването на патриотизма и толерантността в образователно-възпитателния процес Таня Михайлова коментира така:

„Противопоставянето никога не е било похват или дейност в образованието. Необходимо е още в най-ранна детска възраст да се формират нагласи, това разбиране, защото ние говорим за патриотизъм именно от тази гледна точка – да познаваш кой си, да знаеш кои са корените ти – ние не говорим за крайни прояви, именно затова е необходимо да се поставя тази тема“.

Интервюто с Таня Михайлова можете да чуете от звуковия файл.


Още от
Добромир Цветков, Михайлина Павлова, Ангелина Грозева и Гергана Йотова в студиото на програма „Христо Ботев“

За медиите днес и утре

публикувано на 19.11.19 в 12:35

Най-четени