Eмисия новини
от 11.00 часа

Акценти от чуждестранния печат

Германският канцлер Ангела Меркел поздрави победителя в президентските избори в Украйна Володимир Зеленски и го покани  да посети Германия, съобщава „Дер Шпигел“. Меркел е демонстрирала интерес към възобновяване на разговорите в нормандски формат за разрешаване на конфликта в Източна Украйна. В тях участва не само Украйна и Русия, но и Германия и Франция. Зеленски вече бе определил темата като една от основните за бъдещата му работа като президент.

След встъпването му в длъжност, той ще „разкрие истината“ и ще накаже онези, които започнаха войната в Донбас, такива уверения бяха дадени от щаба на бъдещия лидер на страната. Доколко изпълними са заплахите на екипа на Зеленски и кой най-напред трябва да отговаря за кървавите грешки в Донбас? Отговор на тези и други въпроси търсят в редакцията на руския вестник „Взгляд“.

За част от британските издания, пожарът в Нотр Дам и атентатите в Шри Ланка са водещи теми:

Все по-голям брой френски националисти поставят под въпрос официалната версия за причините за пожара в катедралата Нотр Дам, като редица определиха бедствието „11 септември на Европа“, отбелязва британският "Дейли Експрес". Прокуратурата в Париж подчерта на твърде ранен етап, че няма доказателства за „умишлено действие" и няма да се води разследване за палеж, но мнозина са на мнение, че инцидентът е предизвикан, пише изданието.

„Ислямска държава“ пое отговорността за бомбените атентати в Шри Ланка, при които загинаха над 320 души, пише британският "Гардиън". Терористичната организация публикува изявление, в което обяви, че нейни „бойци“ са отговорни за атентатите в Шри Ланка.


Още от

Акценти от чуждестранния печат

публикувано на 18.10.19 в 09:59