Eмисия новини
от 06.00 часа

САЩ и Китай подновяват търговските преговори през следващата седмица в Пекин

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин ще отпътуват през следващата седмица за Пекин за поредния кръг от търговски преговори, който започва на 30-ти април, съобщи Белият дом в официално изявление във вторник вечерта, цитирано от Ройтерс.

В изявлението също така се посочва, че след това китайският вицепремиер Лю Хъ, който отново ще води преговорите в Пекин от китайска страна, ще отпътува за Вашингтон за повече дискусии, които по план трябва да започнат на 8-и май.

"Темите на дискусиите през следващата седмица ще обхванат редица търговски въпроси, включително за интелектуалната собственост, принудителния трансфер на технологии, нетарифни бариери, селското стопанство, услугите, покупките и начините за прилагане на бъдещото споразумение", заяви Белият дом.

По-рано във вторник, Лари Къдлоу, който е директор на Националния икономически съвет на Белия дом, посочи, че САЩ и Китай постигат напредък в преговорите, като той е "предпазливо оптимистичен" относно перспективите за сключване на търговска сделка.

"Все още не сме там, където трябва да бъдем, но сме постигнали голям напредък", заяви Къдлоу на обяд в Националния пресклуб, в отговор на въпроси на репортери. "Постигаме по-дълбок, по-всеобхватен и и по-обширен напредък, отколкото някога е имало в търговската история на САЩ и Китай".

"Продължаваме да се сближаваме и все още работим по така наречените структурни въпроси и по трансферите на технологии. Условията по изпълнение на договореностите ще бъде от решаващо значение. Обсъждаме намаляване на бариерите за закупуване и продажба на земеделски и промишлени стоки. Всичко е на масата на преговорите", допълни Къдлоу.

Съединените щати настояват за редица промени от страна на Китай, които варират от намаляване на държавните промишлени субсидии до спиране на принудителните трансфери на технологии от американските компании, които искат да навлязат на китайския пазар.

Преди около седмица имаше информации, че продължаващите търговски преговори се намират в последния етап и ако се стигне до окончателно търговско споразумение, церемонията по неговото подписване между президентите на Доналд Тръмп и Си Цзинпин може да се проведе в края на май или началото на юни.


Още от