Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на промишлените бизнес нагласи във Франция през април към близо тригодишно дъно

Снимка: Ройтерс

През април общото бизнес доверие във Франция стабилизира на нивото от предходния месец, но при изненадващо влошаване на бизнес нагласите в промишлеността към близо тригодишно дъно, показват данни на официалната френска статистика Insee.

Индексът, измерващ общия бизнес климат във втората по сила икономика на еврозоната, остана на ниво от март от 105 пункта (възходяща ревизия от 104 пункта) и по този начин продължава да се задържа стабилно над дългосрочно осредненото ниво от 100 пункта.

Индексът, оценяващ доверието в промишления сектор на Франция, обаче се понижи през април до 101 пункта от 103, пункта през март (ревизия от 102 пункта), като това представлява първо влошаване от пет месеца насам и най-ниско негово ниво от юни 2016-а година.

Индикаторът за бизнес доверие в сферата на услугите се стабилизира на мартенското ниво от 105 пункта, докато при търговията на дребно нарасна до 105 от 103 пункта, а в строителството се понижи до 111 от 112 пункта месец по-рано.

Основните бизнес индикатори през четвърти месец на годината продължават да се задържат трайно над техните дългосрочно осреднени нива от 100 пункта, което е знак за стабилен, макар и все още сдържан икономически растеж в началото на второто тримесечие. Влошаването на бизнес нагласите в индустрията обаче отново сигнализира за по-нататъшна слабост в промишлената сфера, като това продължава да бъде сериозен проблем и в цялата еврозона.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна