Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дарина Григорова: Рейтингът на новия украински президент ще пада

| обновено на 24.04.19 в 13:40
Дарина Григорова
Снимка: БГНЕС

Повечето от гласовете за Володимир Зеленски на изборите в Украйна бяха всъщност против Петро Порошенко, отбеляза в интервю за предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ проф. Дарина Григорова.

Тя подчерта, че Зеленски е проект без партия, показно неприсъединен към никоя политическа структура.

Тези лозунги са много познати от цветните революции. Освен това образът от сериала „Слуга на народа“ е подготвен и всъщност за него гласуваха хората. Само че сега вече рейтингът на Зеленски ще се срива с голяма сила и ореолът му, че може всичко, ще падне, прогнозира проф. Григорова.

Според нея в този избор няма социален елемент. Той представлява антисистемен протест срещу всички и не е съзидателен, а проява на чисто славянска черта - поне да изпиташ удоволствие от нечие падане от власт, в случая - на Порошенко.

Рейтингът на Зеленски обаче също ще пада бързо, ръцете му са вързани от Радата. Вероятността през октомври Порошенко пак да е в парламента е реална. Имаме разпад на институционалността в Украйна. Тя остава като детонатор за постсъветското пространство, стилът се променя, но не и стратегията. Такива кризисни ситуации е имало и ще има, защото страната е буфер между Изтока и Запада. Красив момент би било Зеленски да отиде в Донецк, ако наистина иска мир, но няма да го направи, смята проф. Григорова.

За Русия най-добре е Украйна да се федерализира и Донбас да получи силна автономия, но е трудно да се прогнозира какво ще се случи.

Проф. Григорова коментира и предстоящата среща на Путин с Ким Чен-ун. Според нея Русия иска да си диверсифицира пазарите, за да не зависи толкова от Западна Европа. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени