Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен ръст на петролните складови запаси в САЩ ограничи временно рязкото поскъпване на черното злато

В сряда петролните фючърси се понижават слабо, но продължават да се търгуват недалеч от техните 6-месечни върхове, достигнати вчера, след като Американският петролен институт отчете изненадващ ръст на складовите запаси на суров петрол в САЩ с 6,9 млн. барела през седмицата до 19-и април.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) пък направи изявление, в което подчерта, че петролните пазари са "адекватно подсигурени с доставки" и че "глобалният резервен производствен капацитет остава на комфортни нива".

Това отслаби частично опасенията за рязко ограничаване на петролните доставки, които отново започнаха да набират скорост през настоящата седмица след решението на САЩ да затегнат санкциите върху износа на ирански петрол от началото на месец май.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през юни се понижават с 0,12% към 74,45 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол - с 0,45% към 66,05 долара за барел.

И двата типа фючърси обаче продължават да се търгуват недалеч от техните вчерашни 6-месечни върхове съответно около 74,80 и 66,60 долара за барел (най-високи нива от октомври 2018-а година).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна