Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган обвини Франция за геноцида в Руанда

Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Отговорността за геноцида на 800 000 души преди 25 години в Руанда е ясна и тя е на Франция. Какви уроци ще ни дава Франция? - този реторичен въпрос зададе турският президент Реджеп Ердоган в деня за възпоменание на Арменския геноцид.

Ердоган говори пред симпозиум на турските държавни архиви в президентския комплекс в Анкара. Той акцентира, че не мюсюлманите или турците са виновни за унищожаването на народите и индианските цивилизации в Северна и Южна Америка, двете световни войни и концентрационните лагери.

Турският лидер изтъкна френското колониално минало и „геноцида“ по време на алжирската война за независимост и допълни:

„Виждаме, че всички тези, които дават уроци на Турция по арменския въпрос, борбата с тероризма, правата на човека и демокрацията, имат кърваво минало“.

По-рано на среща на Парламентарната асамблея на НАТО в Анталия турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Франция е последната страна, която ще дава уроци на Анкара по отношение геноцид и история. Той допълни, че френският президент Еманюел Макрон се е поддал на популизма. Така турският първи дипломат коментира решението на Макрон да подпише указ, признаващ 24 април за Ден за възпоменание на Арменския геноцид.

По думите на Чавушоглу Франция ще продължи да гледа високомерно на Турция, но това не е старата Турция и тя ще продължи да поставя на мястото им французите.

В знак на протест френската делегация напусна залата.

Преди това предложение на италианския парламент към правителството в Рим да признае Арменски геноцид също предизвика напрежение с Анкара. Турското външно министерство остро осъди решението и предупреди, че то ще има „различни последици“ върху двустранните отношения.

Турция настоява, че събитията през 1915 г. не са геноцид и че са загинали не само арменци, но и османски поданици-мюсюлмани.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна