Eмисия новини
от 16.00 часа

Главният прокурор взе под специален надзор разследването срещу Местан

Кърджалийският окръжен съд отмени забраната Местан да напуска страната

| обновено на 24.04.19 в 18:33
Снимка: БТА

Разследването за катастрофата с участието на Лютви Местан вече е под специалния надзор на главния прокурор. Цацаров ще следи лично работата на прокурорите, които работят по делото срещу лидера на ДОСТ. За това Цацаров е бил помолен от родителите на шестмесечното бебе, което загина при причинената от Местан миналата седмица катастрофа, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Разследването по случая продължава, но днес стана ясно, че с решение на съда в Кърджали лидерът на ДОСТ ще може да напуска страната, но по искане на прокуратурата е без шофьорска книжка. Това е втори опит да бъде отнето свидетелството му за правоуправление, след като първия път кърджалийските магистрати определиха ограничителната мярка като "несъразмерно тежка".

Проверка в масивите на СДВР показала, че от 2013 година досега лидерът на ДОСТ е бил санкциониран 15 пъти за превишена скорост, поясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. С уговорката, че все още се чакат резултатите от назначените заради катастрофата експертизи, тя коментира:

"Факт е обаче, че има знак СТОП, че се нализа в насрещната пътна лента, което за нас означава, че господин Местан не се е съобразил с приближаващия автомобил. Може би самонадеяно е решил, че ще успее да се придвижи, без да има съприкосновение, но се е случил този инцидент и считаме, че засега неговото активно действие е причина за настъпване смъртта на детето".

"При такава реакция на съда, това което направи прокуратурата и е вече факт – да събере спешно доказателства за това дали Лютви Местан е изряден участник в пътното движение. Това, което получихме в края на вчерашния ден от СДВР, е следното: Първо, лицето не се намира на адреса, на който официално е обявил навсякъде, че живее. Второ – заради това, че не е открит на адреса, а съдът ще вземе предвид, че  няма никаква опасност той да се укрие, не му е било връчено предходното постановление на прокурора. И трето – от "Пътна полиция" на СДВР ни уведомиха за следното: в периода от 2013 година до настоящия момент Лютви Местан има влязло в сила едно наказателно постановление, един акт и 13 фиша, всички за превишена скорост. Глобите са били в размер от сто до триста лева. Тези доказателства, според нас, са абсолютно достатъчни за повторно налагане на мярка – отнемане на свидетелство за правоуправление", подчерта говорителят на главния прокурор.

Според магистратите забраната Местан да напуска страната е прекомерно ограничение, а събраните по делото данни водят до извода, че и без прилагането на мярката Лютви Местан няма да осуети наказателното производство. 

В определението на съда се посочва, че няма реална опасност той да се укрие в чужбина. Обвинението в Кърджали се надява да убеди съда, че като водач той е със завишена обществена опасност.

Що се отнася до разследването на ПТП, при което загина шестмесечно бебе, от експертизите се чакат отговорите около механизма на катастрофата. Ясно е обаче, че по пътя на Местан е имало знак "Стоп", поради което говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова предположи, че най-вероятно поради самонадеяност, е решил, че ще успее да излезе безпроблемно на главния път, на който е станал сблъсъкът с другата кола. 

Вчера Окръжният съд в Кърджали остави без уважение жалбата на лидера на ДОСТ Лютви Местан срещу наложената му парична гаранция в размер на 10 000 лева. Според магистратите на този етап от разследването има достатъчно доказателства за съпричастност на Местан към тежката катастрофа, при която загина бебе. От събраните доказателства за имущественото му състояние се установява, че той притежава недвижими имоти и спестявания. Определението на съда е окончателно. 

Още от