Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на печалбата на Caterpillar през първото тримесечие, но благодарение на големи данъчни облаги

Американският индустриален гигант Caterpillar отчете доста по-силен от очакваното ръст на печалбата през първото тримесечие на годината, като в същото време повиши и прогнозата си за печалбите през цялата 2019-а година. Водещата компания за производство на тежко оборудване за минно-добивния и строителен сектор обаче подчерта, че по-добрите данни до голям степен са в резултат на солидна данъчна печалба, произтичаща от данъчната реформа в САЩ  в началото на предходната година.

Нетната печалба за първото тримесечие скочи с близо 15% до 1,88 млрд. долара, или $3,25 за акция, от 1,67 млрд. долара, или $2,74 за акция преди година и осредните очаквания на Уолстрийт за печалба в размер на $2,86 за една акция. Тези данни обаче включват печалба от $0,31 за една акция в резултат на допълнителни данъчни приходи.

Приходите на Caterpillar пък се увеличиха с 4,7% до 13,47 млрд. долара от 12,9 млрд. долара през първите три месеца на 2018-а година и очаквания за приходи в размер на 13,3 млрд. долара. Продажбите в сегмента на строителните машини нараснаха с 3% до 5,677 млрд. долара, продажбите на оборудване в сегмента на ресурсните индустрии пък скочиха с 18% до 2,309 млрд. долара, докато продажбите в енергийния и транспортен сегмент останаха в размер на 5,219 млрд. долара.

Индустриалният гигант повиши прогнозите си за печалбата през цялата 2019-а година, отразявайки силните извънредни данъчни приходи през първото тримесечие, като вече очаква печалба в диапазона между $12,06 и $13,06 за акция при предишна оценка за печалба между $11,75 и $12,75 за една акция.

Акциите на Caterpillar Inc. нараснаха първоначално на извънборсовата търговия с около 1,4% като реакция на силните на пръв поглед данни, преди обаче да се понижат с 2,4%, тъй като се оказа, че по-силната печалба на компанията се дължеше на извънредни данъчни проходи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна