Eмисия новини
от 06.00 часа

Проф. Албена Танева: Липсват темите за нашето участие в решаването на европейските проблеми

Проф. Албена Танева
Снимка: Ани Петрова, БНР

Въпреки че всички се възползват от остроумието си, за да популяризират номера на бюлетините, това е рационален процес, в който има смисъл най-вече съдържанието - така проф. Албена Танева коментира в интервю за „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ жребия на ЦИК за евроизборите.

Според нея в дебатите преди европейските избори липсват темите за тежките проблеми в Европейския съюз и глобалния свят и мнения за това как участваме в опитите за тяхното решаване.

Принадлежим вече толкова години към тази общност и все още не можем да осъзнаем какви възможности ни дава, отбеляза проф. Танева.  Тя допълни, че евроинституциите у нас се ползват с относително високо доверие. Това е добър знак -  нагласа за рамка, която ни е необходима. Но от друга страна кандидатите за евродепутати не би трябвало да свеждат разговора само до теми, които нямат нищо общо с дейността на Европейския парламент, смята проф. Танева. Тя отбеляза също, че много от кандидатите създават  нереалистични очаквания.

„Хубаво е, когато се казва какво ще се промени и как, а не кой трябва да се махне. Трябва да се поема отговорност“, подчерта проф. Танева. Тя припомни думите на Сервантес, че „който бърза да забогатее за една година, на шестия месец увисва на бесилото. Нека малко всички да се укротят, да посмалят.“

Според проф. Албена Танева успех ще имат онези, които успеят да формулират цели не само с хоризонта на тези избори и самоцелното постигане на властта.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от