Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Халаф: "Ислямска държава" е във възход в идеологически план

Мохамед Халаф
Снимка: Личен архив

„Ислямска държава“ идеологически е във възход, защото продължава да набира много привърженици през социалните мрежи и интернет, отбеляза журналистът Мохамед Халаф в интервю за предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

Броят на жертвите на серията атентати в Шри Ланка достигна 359 души. Полицията потвърди, че в атаките в неделя са участвали 9 атентатори самоубийци. Сред тях има и една жена.

Координация между различни организации от такъв вид в Азия и Казказ има отдавна. Но сега разширяват действията си в различни държави, които досега не са били част от „Ислямска държава“, смята Халаф. 

„Ислямска държава“ действа в момента под нови имена, сочат разузнавателни информации. Има разместване в ръководните органи. Организацията даде заявка, че може да последват атентати в други държави, включително в Европа, след като разпространи декларация в този дух след пожара в катедралата „Нотр Дам“ в Париж, без да се свързва пряко с този инцидент, каза още Халаф.

Според него е очевидно, че терористичната организация има много източници на финансиране. Това са фирми с чисти досиета, от които получава 50 млн. долара годишно и така има възможност да финансира дейността си.

Атентатът в Шри Ланка показа също, че има цели семейства, които извършват атентати. В този случай е много трудно да се проследи подготовката, тъй като те живеят заедно, допълни Мохамед Халаф.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени