Eмисия новини
от 05.00 часа

Национален борд ще разследва произшествия във въздушния, водния и жп транспорта

Снимка: БГНЕС

Национален борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт ще бъде създадена като самостоятелно юридическо лице към Министерския съвет, съобщи в парламентарната комисия по транспорт ресорният министър Росен Желязков. 

Новата структура ще бъде създадена във връзка с исковата молба на Европейската комисия пред съда на ЕС, че страната ни не е изпълнила задълженията си спрямо безопасността на железопътния транспорт. По тази причина са подготвени промени в три закона – за гражданското въздухоплаване, в железопътния транспорт и в Кодекса на търговското корабоплаване, каза министър Росен Желязков.

"Тя сама по себе си ще бъде нова и ще бъде независима, но тя няма да бъде с нов персонал, а тя ще бъде на база на съществуващия експертен потенциал, което има звеното. Ще бъде с бюджет към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, като цялото административно, техническо и финансово обслужване на този борд ще се осъществява от администрацията на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията".

Ръководството на борда ще се състои от трима души и те ще се назначават от министър-председателя. Министър Росен Желязков изрази увереност, че Европейската комисия ще приеме подхода и аргументите на България, като уточни:

"Самото звено няма отношение към разследването от гледна точка на въпроси, свързани с персонална отговорност и търсенето на вина, което е ангажимент на други органи в Република България. Неговата роля е да разследват причините с оглед превенцията за недопускане на бъдещи такива инциденти".

Още от