Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още няма данни за онкоболни, чиито казус да е бил затруднен заради липсата на изотоп

Снимка: БГНЕС

У нас вече липсва изотопът технеций, важен за диагностиката на онкоболните. МЗ пренасочи пациентите към алтернативни изследвания. Не за всички обаче тези изследвания са най-подходящият заместител, предупреждават лекари. Липсва и радиоактивен йод, съобщиха от специализираната онкоболница в София. Хората имат уверението на институциите и болниците, че ще им бъдат осигурени ПЕТ-скенер и ядрено-магнитен резонанс. Министерството търси нова фирма, която да достави изотопа. Ще си търси и недоставеното количество от компанията, чиито договор е изтекъл през февруари. Трайно решение на проблема се очаква до около 3 месеца. 

Председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Александрова коментира пред БНР, че „ситуация от подобен род действително търпи критика, а отговорните институции би трябвало да предвиждат подобни ситуации и да имат полезен ход“. Тя обаче е убедена, че за всеки казус ще се намери решение.

„Не бих казала, че има някаква истерия сред пациентите. До този момент нямаме нито едно обаждане или заявка от пациент, че процесът на диагностика или въобще личния му проблем търпи някакво затруднение, което по никакъв начин не прави ситуацията по-малко притеснителна“, каза тя в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Александрова предположи, че намаляването на цената на изотопа в обществената поръчка е причина търговците да не проявят интерес към доставката му и изтъкна, че в миналото е имало подобни случаи с други медикаменти.

„Това с намаляването на цените наистина беше въпрос на време да създаде предпоставки за подобна ситуация, защото това са си пазарни условия, с които търговците се съобразяват. Ако здравната политика в този сегмент зависи от търговци, тя все пак трябва да се съобразява и с техните така интереси“.

Необходимите за окончателно решение на проблема 3 месеца са много време за онкоболните, каза Александрова, но заяви че не може да идентифицира пациент, който би пострадал в този период:

„Три месеца са време, в което трябва да бъде поставена диагнозата, да бъде определен терапевтичният панел и да е направена първата част от него“.

Няколкостотин хиляди души са потребители на организираната онкологична помощ у нас изтъкна тя и допълни:

„Всеки човек в днешния свят има право да си търси правата, ако сметне и може да докаже, че са нарушени“.

Става дума за технеций - химичен елемент, метал с атомен номер 43 и символ „Tc“ в периодичната система на елементите на Менделеев. Това е най-лекият химичен елемент без стабилен изотоп (бел. ред).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени