Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масово отравяне на пчели в Плевенско

Снимка: БГНЕС

Пчелари от плевенските села Биволаре и Божурица сигнализират за масово отравяне на пчелни семейства след пръскане със забранени препарати на земеделски площи в района. Те очакват съдействие от Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“, където днес подават жалба.

„Отново продължава третирането със забранени пестициди и в последните дни, в резултат на което пчелите поголовно са отровени“, каза Димитър Николов, пчелар от село Биволаре.

„За четвърта година ще подадем отново жалби. Пострадали са всичките кошери и всичката летяща пчела. Имаме записи на умиращи пчели. Колегите от Божурище са заснели пръскачките, които са ръсили в момента на отравянето. Всяка година се пръска безразборно, това време по Великден, всяка година садят царевица и по време на саденето на царевица се получава отравяне, поголовно отравяне на пчелите“, добави той.

Пчеларите очакват конкретни действия от фонд „Земеделие“.

„Да извикат комисия, с която комисия ще се обикаля по пчелините, да вземат проби от пчелите и след това, ако трябва, ще вземем растителна проба“, каза Димитър Николов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна