Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародниците ни в Кипър посрещат Възкресение Христово с църковни служби на български език

Отец Станислав Симеонов в храма в Паралимни в Кипър
Снимка: Бранислава Бобанац

Днес в Кипър започват тържествените църковни служби, изнасяни на български език от български свещеник, с които сънародниците ни на острова посрещат Възкресение Христово. „Българският Великден” в Кипър е традиция вече шеста година.

Първото празнично богослужение, което ще събере наши сънародници, е тази вечер, на Велики четвъртък. На Велики (Разпети) петък сутринта е службата за изнасяне на Светата плащаница и през целия ден желаещите ще могат да се поклонят и да минат под масата с нея. В петък вечерта ще бъде отслужено Опело Христово.

На Велика събота българите на острова ще могат заедно да запалят свещите си от Благодатния огън и в полунощ да се поздравят с „Христос Воскресе!”, след което да участват във Възкресната Света Божествена литургия.

Българските празници завършват с отбелязването на Второ Възкресение в неделя. 

Празничните служби на български език се изнасят от българския свещеник отец Станислав Симеонов, ефимерий на българската енория в Амохосто-Константийската епархия, в църква в град Паралимни, на източното крайбрежие на острова.

Вече е традиция с църковни служби на български език сънародниците ни в Кипър да честват големите християнски празници като Рождество Христово, Богоявление, Цветница, националния празник на България 3 март, светите първоапостоли Кирил и Методий.

Тази година за първи път на 3 март благодарствената литургия и панихидата в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война и в националноосвободителните борби на българския народ бе водена от висш представител на Кипърската църква – Негово Високопреосвещенство Василий, митрополит на Констанция и Фамагуста, с участието на отец Станислав. През месец май миналата година негово Високопреосвещенство Хризостомос, митрополит на Китион и ключова фигура в Кипърската църква, отслужи първата в Кипър Света литургия за Св. св. Кирил и Методий, в която молитвено участие взе и отец Станислав.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени