Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата отпуска още 7,5 млн. лв. на УНСС за новия учебен корпус

| обновено на 25.04.19 в 12:18
2
Борисов допълни, че средствата ще бъдат гласувани на следващото заседание на Министерския съвет във вторник
Снимка: БГНЕС

Държавата ще отпусне на УНСС предвидените по договор 7 милиона и половина лева за довършването на новия учебен корпус. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който се срещна с ръководството на университета. Борисов допълни, че средствата ще бъдат гласувани на следващото заседание на Министерския съвет във вторник.

Пред премиера Борисов ректорът на УНСС проф. Стати Статев обясни, че новият корпус ще обслужва 2000 студенти и призова за помощ от държавата, за да се изплатят на изпълнителя дължимите средства и така да бъде удължен срокът на договора, по който университетът ще усвои 4,5 млн. лв. безвъзмездна европейска финансова помощ. В момента строителството е спряно, а сградата е на етап груб строеж. Заради установени нарушения по време на инвестиционния процес ще бъде наложена финансова корекция в размер на 10%, което е около 450 000 лв. от общата стойност на договора: Ето какво каза финансовият министър Владислав Горанов:

"Крайният резултат ще бъде, че ангажиментът, който сме поели за 7,5 милиона, за да го има въобще този проект, тъй като, ако не бях подписал края на 2016-а подобно писмо до управляващия орган, подобен проект и подобен дебат днес нямаше да водим. Но в края на краищата смятам, че тези факти и обстоятелства трябва да бъдат изяснени, защото Икономическият университет не може да допуска икономически грешки".

Запитан защо взема отношение по този проблем, Борисов отговори:

"Но сега сме пред свършен факт. Тука са закопани толкова пари, с подземни паркинги, със зали, с аули, с огромни възможности, ако искате, да ги оставиме, ако искате да отидеме горе в Аулата, да видите в какъв вид е, как се е разпаднало всичко, което държавата навремето е дала стотици милиони. А тука имаме шанс догодина да влезат и да учат студенти".

Университетът печели проект за строеж на корпус през 2016. Министерството на финансите чрез образователното министерство трябва да осигури национално съфинансиране в рамките на обещаната днес сума.

Репортаж на Еленица Маринова в предаването "12+3" по програма "Хоризонт" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия