Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на акциите на "Фейсбук" с над 7% въпреки очакваните "солени" глоби между 3 и 5 млрд. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на "Фейсбук" поскъпват с над 7% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, тъй като водещата социална интернет медия представи късно снощи по-добри от очакваното финансови резултати за първото тримесечие, въпреки че компанията задели 3 млрд. долара за покриване на огромни по размер глоби в САЩ заради серията скандали с управлението на лични данни на нейните потребители.

Заради заделените 3 млрд. долара за очаквани глоби, които според "Фейсбук" (Facebook) дори могат да достигнат 5 млрд. долара, нетната печалба на социалната медия се сви с цели 51,3% до 2,43 млрд. долара, или от $0,85 за една акция, спрямо печалба от $1,69 за акция година по-рано. Изключвайки обаче заделените 3 млрд. долара, нетната печалба би трябвало реално да нарасне през първото тримесечие на настоящата година до 5,43 млрд. долара, или по $1,89 за акция, докато очакванията на финансовите пазар бяха за доста по-скромна печалба в размер на $1,62 за една акция.

Приходите на "Фейсбук" пък нараснаха в началото на годината с 26% до 15,08 млрд. долара от 11,97 млрд. долара през първото тримесечие на 2018-а година при очаквания на Уолстрийт за приходи в размер на 14,98 млрд. долара.

Според водещата социална медия продължава да нараства броя на нейните потребителите, като техният брой на осреднена месечна и дневна база се увеличи с по 8% съответно до 2,4 милиарда и до 1,6 милиарда, докато анализаторите очакваха месечен растеж до 2,37 милиарда и дневно повишение до 1,56 милиарда.

                                                                     Графика на акциите на Facebook

Снимка

Въпреки всичките проблеми около защитата на личните данни и очакваните огромни по размер глоби, акциите на "Фейсбук" поскъпнаха в рамките на последните 12 месеца с над 14%, докато по същото време широкият фондов индекс S&P500 нарасна с 11%.

След финансовия отчет акциите на Facebook Inc. скочиха на извънборсовата търговия на Уолстрийт с над 7% към 196,00 долара за една акция, след като в края на вчерашната търговия те се понижиха с 0,65% към 182,58 долара. По този начин акциите на глобалната социална медия са на път да поскъпна в началото на днешната редовна търговия към психологическата бариера от $200 и в последствие да отправят поглед към техния рекорден връх около 218,62 долара за акция, достигнат на 25-и юли 2018-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна