Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зинаида Златанова: Безпрецедентно трудно ще е да се композира новата ЕК

Много е важно как ще се излезе от корупционните скандали, за да говорим за прекратяване на мониторинга, смята тя

Зинаида Златанова
Снимка: БГНЕС

"Няма как да свързваме комисията "Юнкер" с някакъв голям исторически успех, какъвто беше разширяването на ЕС със страните от Източна Европа на г-н Барозо". Това каза пред БНР Зинаида Златанова - бивш ръководител на представителството на Европейската комисия в София и бившият министър на правосъдието и вицепремиер в кабинета "Орешарски". Тя уточни, че предвид обстоятелствата, настоящата ЕК направи своя максимум и припомни огромния административен и политически ресурс, който беше изразходван за работата по "Брекзит". Според нея заради това трябва да се даде положителна оценка на евроинституциите.

"Конструкцията на европейския проект е такава, че европейските институции няма как да свършат каквото и да било - всяка една сама за себе си. Примерно Европейският парламент одобрява законодателството, но той няма право на законодателна инициатива. Всички актове, които трябва да се приемат, се внасят изключително и само от Европейската комисия", каза още в предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Златанова. Тя коментира, че няма как да разграничим коя европейска институция е работила повече и коя - по-малко.

"Ще бъде безпрецедентно трудно да се композира новата Европейска комисия, предвид големия брой партии, които ще участват в следващия Европейски парламент, с различна идеология", прогнозира Златанова.

Тя обясни, че усилието за прекратяването на европейския мониторинг в правосъдие и вътрешни работи е изцяло в ръцете на България:

"Тежките корупционни скандали, които засягат високите етажи на властта, и начинът по който и правителството, и съдебната система се справят с тях - не ни показват много обнадеждаваща картина. Много е важно как ще се излезе от корупционните скандали, за да можем да говорим за прекратяване на мониторинга".

Цялото интервю на Даниела Големинова със Зинаида Златанова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени