Eмисия новини
от 21.00 часа

Александър Манолев с обвинение заради къщата за гости в Сандански

Манолев е с мярка за неоклонение парична гаранция от 100 000 лева

| обновено на 25.04.19 в 20:03
Александър Манолев
Снимка: БГНЕС

Бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев е с обвинение заради къщата за гости в Сандански, финансирана с евросредства. Обвинение е повдигнато и на собственичката на къщата - Ана Димитрова.

Според прокуратурата Манолев е подбудил и помогнал на Димитрова да изготви неверни документи, за да получи близо 400 000 лева от европейската програма. Началото е през 2013 година, когато тя е на 19 години и подписва договор със зам.-министъра за наем на лозови насаждения. Следват нарочно създадени документи. Експертизата им е установила, че макар под тях да стои името на Ана Димитрова, почеркът и подписът не са нейни, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова:

"Според нас е създадена документална основа на дейност, която нито е имала намерение да се осъществява, нито е била осъществявана. Информацията, с която разполагаме, и обемът доказателства към този момент са, че тази къща е била използвана единствено и само от Александър Манолев и неговото семейство".

След старта на разследването в Община Сандански постъпват справки - декларации за къщата за гости за последните три години. Подписът отново не е на Димитрова. Със задна дата е платен и данък за същия период от общо 700 лева. От кого - не е ясно, заради мълчанието на служителите на община Сандански.

"Изразяващо се основно в неспомняне кой е донесъл справката, декларацията и включително кой е платил данъка".

Прокурорите все още нямат достъп до дневника с гости. Няма и свидетел, който да е ползвал къщата за гости:

"Призовавам всички, които са посетили тази къща, да дойдат и да бъдат разпитани и да потвърдят, ако въобще има такова обстоятелство".

Александър Манолев мълчи. Ана Димитрова също. Днес обаче стана ясно коя е тя:

"Дъщеря на жената, която отглежда децата на Александър Манолев, т.е. дъщерята на гледачката".

Освен че вече са обвиняеми, Манолев и Димитрова са обект и на пълни данъчни ревизии.

Александър Манолев е с мярка за неотклонение 100 000 лева, а Ана Димитрова - 2000 лева.

Още от