Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществените съвети на българите в чужбина настояват за засилена информационна кампания за евровота

Снимка: БГНЕС

В отворено писмо до Централната избирателна комисия от Временните обществени съвети на българите в чужбина настояват за засилена информационна кампания към българската общност зад граница преди изборите за Европейски парламент.

На 30-и април в 24 часа българско време изтича срокът за подаване на електронни заявления за образуване на българска изборна секция извън посолства и консулства в държавите от ЕС, а според наличната информация на интернет страницата на ЦИК броят им е значително по-малък, отколкото в предходни години, посочват от организацията.

Броят на разкритите изборни секции зад граница зависи от активността на сънародниците ни, а подадените заявления за секция трябва да надхвърлят 60.

В много от страните членки на ЕС е в ход активна кампания към избирателите с гражданство от друга държава, да се регистрират за гласуване за местни кандидати. В същото време сроковете за регистрация в повечето държави са изтекли и някои български граждани се оказват вече регистрирани за евроизборите в страната домакин, често преди още да е била стартирала страницата за подаване на електронно заявление за образуване на български секции, алармират от Временните обществени съвети. 

Неяснотата се засилва и заради несигурния характер на образуването на български избирателни секции извън страната след премахването на т.нар. „автоматични секции“ през 2016 г. Ето защо от Временните обществени съвети на българите в чужбина настояват ЦИК да информира българските граждани извън страната, че могат да подават заявления за отваряне на български изборни секции в страните от ЕС, в които пребивават, дори и ако вече са се регистрирали за евроизборите в страната домакин, и след това да решат дали да упражнят правото си на глас за българските кандидати.

От организацията предлагат това да стане чрез разпращане на служебно писмо през електронната поща на адресите на сънародниците ни, които на предходни избори са подавали електронно заявление за откриване на избирателни секции извън страната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени