Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон отговори на исканията на "жълтите жилетки" за социална справедливост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон обеща на сънародниците си да съкрати значително данъка върху доходите и да прокара законодателство, улесняващо провеждането на референдуми.

С тези мерки, включително с обвързването на най-ниските пенсии с ръста на инфлацията, френският лидер отговаря на исканията на "жълтите жилетки" за социална справедливост и на представителите на местните власти, с които проведе множество дискусии през последните месеци.

Макрон предупреди французите, че ще трябва да работят повече, а държавните служители, че не могат да разчитат на работните си места "до живот". Намалението на данъците ще изисква съкращаване на държавните разходи.
Тази вечер Макрон защити най-спорния елемент от политиката си в първите две години от управлението си - орязването на данъка върху богатите.
"Тази реформа е стимул за производството, а не подарък за богаташите", увери Макрон.
Работещите французи също ще могат да разчитат на облекчения. Те ще струват на хазната 5 милиарда евро, но ще бъдат компенсирани от други бюджетни пера, предупреди президентът.
Пак в името на социалната справедливост Макрон обеща обвързване на най-ниските пенсии с инфлацията и план за пенсионна реформа, който да бъде представен през лятото. Той заяви, че не иска увеличаване на възрастта за пенсиониране, но намекна за увеличаване на изисквания стаж.
В отговор на друго искане на жълтите жилетки, френският президент обеща да опрости правилата за свикване на референдум.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени