Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: Да променим организацията на Републиката

| обновено на 26.04.19 в 05:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да променим организацията на Републиката - това заяви френският президент Еманюел Макрон в дългоочакваното си изложение на новия си проект за икономически мерки и демократични преобразувания, предизвикан от бунта на "жълтите жилетки". "Общественият ред трябва да се възстанови", добави още френският държавен глава относно продължилите месеци наред протести.

"Не сме сбъркали пътя. Напротив, трябва да отидем по-далеч"- заяви Еманюел Макрон в продължилата повече от час реч пред близо 300 журналисти. Той се ангажира да намали значително данъците върху доходите, без засега да дава ясни срокове и обеща индексиране върху инфлацията на пенсиите под 2000 евро и единен пенсионен режим.

Очаквано предложение беше въвеждането на известна пропорционална доза в избирателната система, преобразуване на държавния сектор, и закриване на излишни институции.

Президентът обяви мерки за достъп до административни, болнични и образователни услуги в отдалечените френски райони. Той не подкрепи искания от "жълтите жилетки" референдум за граждански инициативи, нито признаване на празната бюлетина, но обеща улесняване на процедурите за териториални граждански допитвания.

"Да управляваш в демокрация значи да приемеш непопулярността" - отговори Макрон на журналистите относно "социалния натиск" на "жълтите жилетки".

„Плодотворна конфронтация“ е необходима понякога в отношенията между Франция и Германия. "Културата на компромиса е много важна, и аз научих много в това отношение от канцлера Меркел, но това не значи, че не бива да се отстояват френските интереси по различни въпроси“, обясни Макрон. И даде да се разбере, че разминаванията между него и Ангела Меркел са за Брекзит, енергийната политика и отношенията със Съединените щати, по-конкретно търговските.

Макрон нарече „непоследователно“ решението за начало на преговори с Доналд Тръмп за търговско споразумение, което Меркел подкрепила, въпреки оттеглянето на Съединените щати от Парижкото споразумение за климата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени