Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският център за наблюдение на изборите ще следи кампанията във всички членки

Снимка: БГНЕС

Европейският център за наблюдение на изборите ще следи кампанията за изборите едновременно във всички държави на ЕС. 27-те национални изследователски звена са съставени от десетки учени и университетски изследователи. Пред БНР един от членовете на българския екип д-р Мариян Томов от Факултета по журналистика обясни какво и как ще следят:

„Платформа „Европа“ е изследователски проект, който включва над 100 учени от всички страни-членки на ЕС. Това, което имаме за цел, е да проследим рекламната кампания във всички страни-членки – телевизионните спотове по националните телевизии дали са безплатни или платени, рекламните публикации във вестниците дали са безплатни или платени. За първа година кампанията ще проследява и фейсбук страниците на основните политически партии във всички страни-членки. За целта има специален уебсайт, на който потребителите могат в реално време да кликат и да установяват какви са рекламните кампании и как се развиват те. Идеята е – по-информиран избор, както и обогатяване на европейския дебат за настоящата кампания“.

Д-р Томов подчерта в предаването „Преди всички“, че ще се следят основно посланията, реториката, имиджа на основните политически кандидати и тяхното представяне. След това посланията ще бъдат обобщени в скали, за да се дадат и конкретни резултати и визия за това как се развиват европейските избори. По думите му първите междинни резултати ще излязат на 5 май. След това ще има резултати на седмична база.

Д-р Мариян Томов подчерта, че не са политически ангажирани. Изцяло изследваме предизборната кампания от научна гледна точка, добави той.

Според него е много любопитно какво ще се случи във Великобритания на фона на Брекзит.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна