Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Йоурова: Мониторингът над България няма да отпадне при комисията Юнкер

58% от българите се съмняват в независимостта на съдебната система, сочи проучване на Евробарометър

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова отхвърли възможността мониторингът върху съдебната система на България да отпадне до края на мандата на комисията Юнкер, който приключва наесен.

„Личното ми мнение е, че това е неосъществимо при тази комисия. Нямаме много време пред нас. Тенденцията не е дотам удовлетворяваща, за да можем ясно да заявим, че можем да спрем механизма за сътрудничество и проверка. Специално в България, усещането за независимост на съдебната система е третото най-ниско в ЕС според последните проучвания на Евробарометър. Така че хората все още имат доста изразено недоверие към съдебната система“, каза тя в Брюксел.

„Все още има конкретни неща, които трябва да бъдат направени, конкретни базови мерки, конкретни цели да бъдат постигнати. Особено такива, които са свързани с устойчивостта и необратимостта“, добави Йоурова.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер бе изразил преди време надежда, че механизмът за сътрудничество и проверка за България и Румъния би могъл да отпадне до края на мандата на тази Европейска комисия.

Йоурова отбеляза още, че общественото усещане за независимостта на съдебната система е намаляло в около три пети от всички държави-членки на ЕС, които са най-вече в Източна Европа. Това не само възпрепятства провеждането на справедливи съдебни процеси, но и има риск да навреди на бизнеса, подчерта тя.

Йоурова предупреди, че „ако съдебната система е разбита в една страна, последиците ще бъдат усетени в целия ЕС, защото ние разчитаме на взаимното доверие“. Тя говори при представянето на проучване за това как гражданите на страните членки на съюза възприемат съдебната система.

Възможността за политическа намеса или политически натиск е основната причина за усещането за липса на независимост на съдилищата и съдиите, сочи проучване на Евробарометър.

„Виждаме, че намесата или натиска от страна на политиците, е основната причина за липса на усещане за независимост и от страна на гражданите, и на фирмите. Най-малко 7 от общо 10 души, които оценяват независимостта на тяхната съдебна система, я определят като лоша именно заради това“, каза Йоурова.

Тя добави, че в тази връзка наблюдава с голяма загриженост последните промени в румънското законодателство. Като други проблемни страни в тази насока тя открои Полша и Унгария. 

Според анкетата хърватите са на първо място в ЕС по съмнения в независимостта на националната съдебна система. 76 процента от гражданите на страната определят положението с независимостта на хърватската съдебна система като много или доста лошо. Следват словаците (60%), българите (58%) и испанците (55%).

50 процента от гражданите на Полша - страна, срещу която Европейската комисия заведе процедури заради спорната съдебна реформа - нямат доверие в националната съдебна система.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна