Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фатхи Али Башага:

В боевете край Триполи участват чуждестранни военновъздушни сили

| обновено на 29.04.19 в 08:07
Снимка: БТА

Чуждестранни военновъздушни сили участват в боевете край Триполи, които продължават от началото на месеца. Това заяви вътрешният министър на Правителството на националното съгласие в Либия Фатхи Али Башага, цитиран от телевизия "Ал Джазира", предаде ТАСС.

Башага, добави, че планира да привлече ООН към разследването на фактите.

По-рано беше съобщено, че в събота неизвестен безпилотен летателен апарат е нанесъл по Триполи високоточни удари, което, според вътрешния министър, могат да си позволят само две арабски страни. "Ал Джазира" не съобщава дали Башага е посочил тези страни, но служители на Правителството на националното съгласие вече са обвинявали Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия в подкрепа за силите на Либийска национална армия фелдмаршал Халифа Хафтар.

Същевременно Фатхи Али Башага отправи критики и към позицията на международната общност, наричайки "срамно нейното мълчание за бомбардировките на Триполи".

На неделната молитва във Ватикана папа Франциск призова за евакуацията на бежанци от лагерите в Либия. Той настоя за извеждане на мигрантите по хуманитарни коридори, особено на жените, децата и болните.

Миналата седмица Върховният комисариат на ООН за бежанците евакуира 325 души от център в Триполи заради ескалацията на насилието там. Вчера беше съобщено, че папата е дарил половин милиони евро в помощ на приемането на мигранти в Мексико.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени