Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на папа Франциск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В края на седмицата очакваме папа Франциск. За втори път страната ни ще бъде посетена от глава на Римокатолическата църква. През 2002 година покойният папа Йоан Павел Втори заяви, че никога не е преставал да обича българския народ, а папа Франциск сподели преди време, че познава страната ни от двегодишен, защото израснал с българско кисело мляко.

Историята помни още един глава на римокатолическата църква, който е тясно свързан с нас – папа Йоан 23-ти, наричан „българският папа“, не само заради привързаността му към родината ни, но и заради дългогодишния му престой в България преди интронизацията му.

Седмица преди апостолическото посещение на папа Франциск в България народът изразява своето вълнение от предстоящата визита:

„Това е чудесно, защото ще накара хората да се замислят повече за духовните неща в живота“.

„Мисля, че това е добър знак за България, че ще ѝ провърви, ще тръгне напред“.

Мотото на посещението на папа Франциск „Мир на земята“ представлява заглавието на енцикликата на свети папа Йоан 23-ти, който преди своята интронизация е бил 10 години апостолически делегат в България, останал дълбоко свързан с нашата земя – след земетресението в Чирпан създал трапезарии, в които изхранвал всички бедстващи, а в своята официална дипломатическа кореспонденция до Рим отправял призиви за намаляването на непосилните за България репарации, които страната ни е трябвало да плати след Първата световна война. Логото за апостолическото пътуване в България на папа Франциск изобразява две ръце, които държат глобус. В него присъства българският трикольор, а за поканата да бъдем строители на мира, символизирана от двете ръце, се говори ясно в надписа с жълто на латински и на български „Мир на земята“ - допълва доц. д-р Кирил Карталов, преподавател в Католическия университет в Милано.

Преди възкачването си на папския престол Ронкали е въвлечен като дипломат за дълъг период от време, при това в изключително деликатни ситуации на терена на международните отношения. Той остава в България в периода 1925-1934 година, след което отива 10 години в Истанбул, няколко години в Париж, става патриарх на Венеция и от 1958 г. е папа на Римокатолическата църква с името Йоан XXIII. Наричат го „добрия папа”, заради неговата лична хуманност, апостолската му работа и директния контакт с хората.

Любопитен факт е, че монсеньор Ронкали активно съдейства за преодоляване на църковните догми, съпътстващи сватбата между италианската принцеса католичка Йоанна Савойска – дъщерята на Виктор Емануил III, и православния цар Борис III, които се венчават през октомври 1930 г. Вече като папа Йоан XXIII Ронкали има голяма роля при прекратяването на Карибската криза от 1962 г., като съдейства за диалога между американския президент Кенеди и тогавашния лидер на СССР Хрушчов.

Липсата на синтезирана християнска мисъл по въпроса за мира предизвиква у Ронкали силно желание за създаването на цялостен документ, разглеждащ този въпрос. Така се ражда един от най-важните документи на съвременната католическа църква – енцикликата „Мир на земята”.

С времето енцикликата засилва ангажимента на църквата относно глобалните въпроси като развитието на човешките права, схващането за международна общност и уважението към националните малцинства, както и разоръжаването.

Известен факт е, че по време на Студената война настъпват периоди на разведряване на тогавашните суперсили и ръководените от тях съюзи. Политиката на Светия престол е била съобразена с развитието на международните отношения, допълва историкът Александър Костов.

Папа Йоан 23-ти си отива от този свят на 3 юни 1963 г. на 81-годишна възраст.

Днес главата на римокатолическата църква папа Франциск е неразривно свързан с каузата за мира, основан на истината, справедливостта и милосърдието и продължава делото на Анджело Ронкали. А столичани вярват, че предстоящата му визита ще задълбочи отношенията между Източната и Западната църква, разделени от наложената през 11-и век схизма.

Репортажа чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени