Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на икономическите и бизнес нагласи в еврозоната през април за 10-и пореден месец

През април икономическото и бизнес доверие в еврозоната отбелязва понижение за 10-и пореден месец до ново две и половина годишно дъно в резултат на влошаване на мениджърските нагласи в промишлеността, търговията на дребно и в строителството, при стабилизация единствено в сферата на услугите, показват резултати от последно проучване на Европейската комисия. Днешните данни на ЕК са пореден знак за продължаване на икономическата слабост в еврозоната и в началото на второто тримесечие на настоящата година.

Индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се понижи рязко през април до 104,0 пункта от 105,6 пункта през март при очаквания на финансовите пазари за по-скромно понижение към 105,0 пункта. Това представлява най-ниско ниво на индекса от септември 2016-а година и негово влошаване за десети пореден месец, след като преди малко повече от година (през декември 2017-а година) беше достигнат многогодишен връх от 115,2 пункта.

Негативно влияние върху икономическите нагласи през текущия месец оказва най-вече продължаващото рязко влошаването на бизнес доверието в индустриалния сектор и влошаването на бизнес нагласите в търговията на дребно при отслабваща експанзия в строителството и известна стабилизация в сферата на услугите.

Европейската комисия отчита влошаване на бизнес доверието в четири от петте водещи икономики с най-голям спад в Испания (понижение с цели 2,6 пункта) и в Германия (с 1,5 пункта), следвани от Италия (спад с 1,0 пункт) и Франция (също спад с 1,0 пункт) при слабо подобрение единствено в Холандия (повишение с 0,4 пункта).

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, се понижи през април до 0,42 пункта от 0,54 пункта през март, достигайки най-ниско ниво от август 2016-а година. Според ЕК четири от пет компоненти, влизащи в този бизнес климат индекс, бележат понижения, като солидно влошаване има в мненията на мениджърите относно производството в миналото и относно техните производствени очаквания в бъдеще, като известно облекчение има единствено при експортните поръчки.

Последното проучване на Европейската комисия регистрира поредно силно понижение на индекса, измерващ доверието в индустриалния и промишления сектор, до -4,1 пункта от -1,6 пункта, достигайки най-ниско ниво от септември 2014-а година, докато индексът в сферата на услугите стабилизира на ниво от 11,5 пункта. Влошаване отчитат и бизнес нагласите в търговията на дребно (до -1,1 от 0,3 пункта през март), както и в строителството (до 6,7 от 7,5 пункта).

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната потвърди предварителната оценка на ЕК за първо понижение от началото на годината до -7,9 пункта от -7,2 пункта през март.

Слабите резултати от последното проучване на ЕК са поредно доказателство за продължаващо влошаване на перспективите пред икономиката на еврозоната през 2019-а година, след като БВП нарасна с едва 0,2% на тримесечна база през третото и през четвъртото тримесечие на миналата година (най-слаба икономическа експанзия от четири години насам).

Експресната оценка на Евростат за растежа на БВП на еврозоната през първото тримесечие ще бъде представена във вторник (30-и април), като осредните очаквания са за икономическа експанзия от 0,3% на тримесечна и от 1,1% на годишна база.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени