Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Несигурността след испанските избори и слабите данни от еврозоната провокират напрежение на европейските борси

Европейските пазари на акции се оцветиха в червено в началото на новата седмица, следвайки политическата несигурност след проведените в неделя парламентарни избори в Испания и проучването на ЕК, показващо поредно влошаване на икономически и бизнес нагласи в еврозоната.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,21%, като най-солидно понижение с 0,77% бележи испанският фондов индекс Ibex-35, въпреки че социалистите на досегашния премиер Педро Санчес спечелиха третите през последните четири години парламентарни избори в страната, но без да постигнат мнозинството, от което те се нуждаят, за да управляват самостоятелно. Това ще наложи те да разчитат на регионални партии и на крайната левица "Подемос", за да формират евентуално коалиционно правителство.

Френският индекс CAC40 се понижава с 0,22%, британският FTSE100 - с 0,1%, а германският DAX 30 - с 0,25%, след като в началото на търговията основният индекс на борсата във Франкфурт нарасна за кратко до 7-месечен връх (най-високо ниво от края на септември 2018-а година).

Италианският индекс MIB се понижава с 0,14%, въпреки че в края на предходната седмица агенция "Стандарт енд Пуърс" потвърди досегашния си кредитен рейтинг за страната, опровергавайки опасенията за негово понижение.

Негативно отражение върху европейските фондови борси оказва и поредното изненадващо слабо проучване на Европейската комисия за икономическите и бизнес нагласи в еврозоната през април.

Понижението на петролните цени след техния петъчен солиден спад с 3% пък поставя под натиск от продажби акциите на водещи европейски енергийни компании. Акциите на френската Total SA се понижават с 1,31%, на британската British Petroleum Plc. - с 1,02% и на италианската Enel SpA - с 0,95%.

В същото време обаче самолетните и туристическите компании сякаш се възползват от поевтиняването на петрола, като акциите на EasyJet Plc поскъпват с 1,26%, на компанията-майка на British Airways (International Consolidated Airlines Group) - с 1,23%, а на туристическият оператор TUI Group - с близо 2%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна