Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникални за страната пречиствателни станции в Бургаска област

| обновено на 29.04.19 в 18:52
Снимка: Мирослав Гетов

Най-големият воден проект в страната за 502 млн. лева ще бъде реализиран в Бургас. Проектът е уникален и предвижда изграждане на водоснабдителни мрежи, пречиствателни станции и канализация по цялото Южно Черноморие, както и в общините Карнобат и Айтос.

След влизането на страната ни в Европейския съюз това е най-мащабният и скъп проект, за който се очаква европейско финансиране.

С малки изключения почти по цялото Южно Черноморие има изградени пречиствателни станции, когато тези обекти се правеха никой не прогнозира до каква степен ще се развихри строителството по морето и сега повечето от изградените съоръжение се оказаха с недостатъчен капацитет.

В една от най-населените през лятото общини - Несебър, след дълго обсъждане се взе решение пречиствателната станция да бъде разширена. Това стана преди 5 г., когато проектът погълна инвестиция в размер на 100 млн. лева.

Какво е различното в новия воден проект, което дружеството “Водоснабдяване и канализации“ в Бургас подготвя в продължение на  3 г.

За първи път в едно проектно проучване са предвидени мерки, обхващащи почти цялата Бургаска област. Този комплексен подход е уникален за страната.

Репортажа може да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени