Eмисия новини
от 22.00 часа

В Норвегия заловиха кит - руски шпионин

| обновено на 30.04.19 в 09:40
Сбруята, която носел китът-белуга, имал държател на GoPro камера и етикет, сочещ като източник Санкт Петербург.

Кит белуга, открит на брега на Норвегия, носел специална руска сбруя и вероятно е бил обучаван от руския флот, предаде БГНЕС, цитирайки Би Си Си.

Морският биолог проф. Аудун Рикардсен заяви, че сбруята има държател на GoPro камера и етикет, който сочи като източник Санкт Петербург. Норвежки рибар успял да го отстрани от кита.

Той каза, че негов познат руски учен му е казал, че това не е комплект от рода, който би бил използван от руските учени.

Русия разполага с военноморска база в региона.

Дресираната белуга многократно се приближавала до норвежките лодки край Ингоя, арктически остров на около 415 км от Мурманск, където се намира северният флот на Русия. Този вид китове се раждат във водите на Арктика.

Норвежката NRK публикува видеозапис, който показва свалената сбруя на белугата.

Проф. Рикардсен каза пред Би Би Си, че сбруята „е била прикрепен много плътно около главата, пред гръдните му перки“. Каза, че е имало държател за GoPro, но не и камера.

Руски полковник от резерва, който преди е писал за военната употреба на морски бозайници, отхвърли безпокойството на Норвегия заради белугата. Но той не отрече, че може да е избягала от руския флот.

Интервюиран от руския оператор „Говори Москва“ полковник Виктор Баранец каза: „Ако сме използвали това животно за шпионаж, наистина ли смятате, че ще прикачим номер на мобилен телефон със съобщението: „Моля, обадете се на този номер“?“

„Имаме военни делфини за бойни роли, не го прикриваме“, каза той.

Досега със сигурност може да се твърди, че и Русия, и САЩ са използвали по време на Студената война обучени делфини за различни бойни действия. Руската база е в Севастопол, който беше под украински контрол до 2014 г., когато Русия анексира Крим. Американската база за военноморска програма за бозайници беше в Сан Диего.

Още от
В „банката“ в Белград любители на ракията могат да изберат ракия, да я сложат в бъчва, да я запечатат и тя да отлежи до 36 месеца, което може да увеличи стойността ѝ до 60%.

Сърбия отвори „банка“ за ракия

публикувано на 18.10.19 в 20:36