Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефани Митова -

Едно момиче само на 16 връща усмивките на деца с проблеми

За добрите дела възраст няма... Стефани Митова е на 16 години, но разсъждава и действа  като възрастен с изявена обществена позиция. Възмутена от отношението към хората с увреждания у нас, тя създава първият лонгборд, приспособен за деца с двигателни проблеми. Това е приспособление, наподобяващо скейтборд, ограден с железа, за които децата могат да се закрепят.

Детето е дете, независимо дали може да ходи, говори или мисли като останалите. Всяко дете може да се забавлява. Чрез своето творение Стефани иска да дари усмивка на повече такива деца, които са истински борци и заслужават много повече от това, което държавата им осигурява.

Когато доброто си струва и подкрепата идва. Към идеята на Стефани се присъединяват мнозина. Лонгбордът, който е част от конструкцията, е дарен Мартин Раднев - собственик на шоурум. Боядисан е от роднина на момичето, а за сбруята се свърза с нея рехабилитаторът Георги Петлешков, който предоставя правилен модел за хора с увреждания.

В семейството на Стефани Митева са гледали двама възрастни с увреждания. Всичките грижи, които родителите й са полагали за достойните им старини, са изисквали доста средства. За да спести тези средства на родителите на българските деца с увреждания, Стефани организира непознати за нея хора, за да помогнат на деца с проблеми. Като активен млад човек, тя е добре запозната с удоволствието, което носи спортуването. Затова предоставя лонгборда на абсолютно всеки, който я потърси. И усеща удовлетворението от живот в помощ на другия...

Щастието се постига в мига, в който човек постигне целите си. Стефани сега е щастлива, но мечтае за още лонгонборди, които ще са в полза на повече деца. Защото всички те могат да се забавляват и заслужават да им осигурим това.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени