Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът посреща с протести 1-ви май

| обновено на 01.05.19 в 15:37
Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С демонстрации и протести ще бъде отбелязан Денят на труда в различни страни по света.

Франция се страхува от хаос и насилие по време на днешните първомайски демонстрации. "Жълтите жилетки" обявиха намерението си да проведат мащабни действия из цялата страна днес. В Париж ще се състои и традиционния първомайски марш на профсъюзите.

Работниците в Индонезия ще отбележат Деня на труда с протести. Над 300 души починаха от преумора и заболявания, причинени от дълги часове ръчно преброяване на милионите подадени бюлетини след проведените преди две седмици най-мащабни еднодневни избори в света.

В Тайван хиляди работници също ще протестират по улиците срещу правителствените реформи, засягащи труда.

Активисти организират митинг в столицата на Филипините - Манила.

Профсъюзи в Бразилия организират демонстрация срещу правителството на президента Жаир Болсонаро.

Призив за масова транспортна стачка днес има в столицата на Аржентина Буенос Айрес.

Гърция посреща 1 май с пълна транспортна блокада. 

Призив за демонстрации на свои привърженици на 1 май отправиха паралелно съществуващите власти във Венецуела

В Кипър, Работнически шествия ще има и в двете части на разделената Никозия и общ митинг в буферната зона

В цяла цяла Русия са организирани празнични мероприятия по случай Първи май – Ден на пролетта и труда. Митинги и шествия са планирани в близо 800 руски града, съобщиха от Федерацията на независимите профсъюзи. Очаква се участие да вземат около 3 милиона души.  Руската опозиция е свикала демонстрации в Москва и Санкт Петербург.

Германската конфедерация на профсъюзите призова тази година традиционните първомайски демонстрации да бъдат в подкрепа на искането за европейска минимална заплата. Най-мащабните прояви ще са в Лайпциг и Берлин. Очаква се масова проява на демонстранти с леви убеждения в квартал "Фридрихсхайн" в Берлин. Над 7000 служители ще опазват реда в Берлин.

Турските власти и тази година забраниха събиранията и протестите на площад "Таксим" в Истанбул. Районът е ограден с метални огради и е затворен за граждани и туристи, а движението по улиците към площада е спряно. Има засилено полицейско присъствие.

Синдикатите в столицата на Черна гора се отказаха от традиционното протестно шествие, след като полицията ги уведоми, че не могат да минат по обичайния маршрут до сградата на правителството. Те организират митинг на, по думите им - "безопасно разстояние" от правителството.

Хърватия отбелязва 1 май тази година без синдикални протести. Вместо това ще се събират подписи за свикване на референдум за промяна на условията за пенсиониране.
Хиляди членове на синдикати и активисти отбелязаха днешния първи май  в Азия и настояха за по-добри условия на труда и по-големи права на трудещите се.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени