Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пловдив сити консиерж" - виртуален приятел и чат помощник

"Пловдив сити консиерж". Какво е това ли? Една нова услуга в необятния информационен океан, реализирана наскоро от Елица Стоилова, която гостува на Радио София, за да обясни по-подробно каква е нейната идея и целта на услугата. Всъщност става дума за чатбот, който имитира разговор с човек и осигурява конкретна информация за дадени събития или услуги чрез текст, снимка, видео или приложени файлове. Софтуерното решение е интегрирано в платформата Facebook Messenger.

А как точно може да ви е полезен "Пловдив сити консиерж"? С всякаква информация с туристическа насоченост. Може да ви каже какво е времето в града, какво е състоянието на въздуха, къде може да намерите аптеки или банкомати, какъв е обменният курс и дори хороскопа за деня. Възможно е да се поинтересувате и какви интересни обекти може да посетите според техния вид или местоположение

Елица СтоиловаОсновното предимство на този тип чатбот пред различните видове онлайн търсачки е възможността да получиш изчистен и прецизен отговор с проверена информация. Той е активен от началото на месец април 2019 година. Работи денонощно, но засега предлага услугите си само на английски език, ориентиран основно към чуждестранните посетители на Пловдив. Разбира се, българските граждани, които владеят този език, също могат да се възползват от първата подобна услуга в български град. Същевременно много големи градове по света като Токио, Буенос Айрес, Отава, Виена и Прага, а по време на Световното първенство по футбол и в Москва, вече са проправили своя път в областта на виртуалните "градски посрещачи".

Повече подробности за чатбота-посрещач на Пловдив - в интервюто на Лили Големинова и Константин Лавсов с Елица Стоилова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени