Eмисия новини
от 21.00 часа

Трима южнокорейци са осъдени на затвор заради „златото“ на борда на „Дмитрий Донски“

„Дмитрий Донски“
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Южнокорейски съд осъди трима бизнесмени на затвор, след като ги призна за виновни в лъжа, че открили отдавна изгубен кораб с богатства, предаде Би Би Си.

Компанията „Шинил груп“ обяви през юли, че намерила руския крайцер „Дмитрий Донски“, за който се смята, че е потънал през 1905 г. със злато на стойност милиарди долари на борда си.

Компанията привлякла 7,6 млн. долара от хиляди инвеститори за мисия по изваждане на съкровището на повърхността. След което се появиха съмнения в истинността на „откритието“. Според „Шинил груп“ на борда на кораба имало 200 тона злато, но съд в Сеул обяви днес това за лъжа.

Зам.-шефът на компанията, идентифициран само като Ким, получи 5-годишна присъда в затвор, бившият ѝ ръководител Рю – 2 г., а трети ключов съучастник бе осъден на 4 г. зад решетките.

„Шинил груп“ обяви миналата година, че организирана от нея експедиция намерила на дъното на Японско море крайцер с надпис на борда „Дмитрий Донски“ на дълбочина над 400 метра.

Според конвенцията за подводното културно наследство на ЮНЕСКО от 2001 г. всичко потънали обекти на възраст над 100 г. представляват световна ценност и разкопки и изваждане на повърхността с търговски цели е забранено. 


Още от