Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима южнокорейци са осъдени на затвор заради „златото“ на борда на „Дмитрий Донски“

„Дмитрий Донски“
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Южнокорейски съд осъди трима бизнесмени на затвор, след като ги призна за виновни в лъжа, че открили отдавна изгубен кораб с богатства, предаде Би Би Си.

Компанията „Шинил груп“ обяви през юли, че намерила руския крайцер „Дмитрий Донски“, за който се смята, че е потънал през 1905 г. със злато на стойност милиарди долари на борда си.

Компанията привлякла 7,6 млн. долара от хиляди инвеститори за мисия по изваждане на съкровището на повърхността. След което се появиха съмнения в истинността на „откритието“. Според „Шинил груп“ на борда на кораба имало 200 тона злато, но съд в Сеул обяви днес това за лъжа.

Зам.-шефът на компанията, идентифициран само като Ким, получи 5-годишна присъда в затвор, бившият ѝ ръководител Рю – 2 г., а трети ключов съучастник бе осъден на 4 г. зад решетките.

„Шинил груп“ обяви миналата година, че организирана от нея експедиция намерила на дъното на Японско море крайцер с надпис на борда „Дмитрий Донски“ на дълбочина над 400 метра.

Според конвенцията за подводното културно наследство на ЮНЕСКО от 2001 г. всичко потънали обекти на възраст над 100 г. представляват световна ценност и разкопки и изваждане на повърхността с търговски цели е забранено. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна