Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед остави лихвите непроменени без да вижда необходимост от тяхна промяна в скоро време

В сряда вечерта Федералният резерв на САЩ реши да остави лихвите непроменени и сигнализира, че не вижда необходимост от тяхна промяна в скоро време, визирайки "солидното темпо" на икономически растеж и настоящата ниска инфлация.

Всичките десет членове на Федерален комитет по отворените пазари (FOMC), включващ петте управители на Фед и пет президенти от регионалните Федерални резерви, гласуваха за запазване на федералната фондова лихва в диапазона между 2,25% и 2,50%. Това представлява трето поредно заседание на което Фед остави лихвите непроменени, след като централната банка на САЩ увеличи за последно лихвените ставки през декември 2018-а година.

Фед отбеляза, че постъпилата след края на заседанието през март информация показва, че икономическата активност нараства със солидно темпо, а пазарът на труда остава силен, но в същото време посочи за наличието на по-бавен растеж при домакинските разходи и при дълготрайните бизнес инвестиции.

Федералният резерв също така заяви, че по-ниските енергийни цени са допринесли за по-ниска инфлация на годишна база, но основната инфлация (извън цените на храните и на енергията) е останала близо до целевото ниво от 2 на сто.

Централната банка обаче продължава да очаква устойчиво разширяване на икономическата активност, силни условия на пазара на труда и инфлация в близост до 2 на сто в резултат на настоящата парична и лихвена политика.

Въпреки това Фед повтори, че ще се продължава да бъде търпелив при определянето на бъдещите корекции на федералната фондова лихва с оглед на глобалното икономическо и финансово развитие и на сдържаната инфлация.

На пресконференция след края на заседанието, управителят на централната банка Джером Пауъл посочи: "Смятаме, че нашата политика е подходяща в момента и на този етап не виждаме сериозни основания за промяна на лихвите в която и да е от двете посоки (нито за тяхно понижение, нито за тяхно повишение)".

Изказването на Пауъл идва само ден, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Фед да намали федералната фондова лихва с цели 100 пункта (с 1%) и да предприеме допълнителни стъпки за стимулиране на американската икономика.

Политическото изявление на Фед и последвалите коментари на Джером Пауъл, че централната банка няма причини да обмисля намаляване на лихвите ставки в отговор на настоящата по-слаба инфлация, разочароваха част от инвеститорите на Уолстрий и провокираха сравнително рязък спад на основните фондови индекси в края на търговията в сряда.

Индексът DJIA загуби близо 163 пункта от стойността си, понижавайки се с 0,61%, технологичният индекс Nasdaq Composite се понижи с 0,57%, а широкият индекс S&P500 падна с 0,75%, след като по-рано през деня нарасна до нов рекорден връх от 2954,13 пункта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени