Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежки сблъсъци във Венецуела между поддръжници на опозицията и гвардейци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тежки сблъсъци избухнаха във Венецуела между поддръжници на опозицията и гвардейци. До насилието се стигна, след като хиляди венецуелци се вслушаха в призива на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, отправен вчера, за протести по улиците:

"Знам, че дадохме много и да искаме още е понякога нечестно. Но искам още, защото ви гледам в лицето, защото винаги съм го правил, защото можем да говорим като хора със заслужен морал. Ще протестираме всеки ден във Венецуела, не само докато се постигне прекратяването на узурпирането на властта, което е много близо. Натискът от улицата, силната активност няма да спре. Правейки това, сме все по-близо всеки ден и ще гарантираме, че ще стане по-скоро".

Силите за сигурност използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат тълпите. В края на вчерашния ден ситуацията се успокои. Около 30 човека са постъпили в болница с наранявания.

Междувременно Николас Мадуро обвини САЩ в организирането на опита за преврат срещу правителството му от вторник:

"Опитът за преврат от 30 май, всяващ страх, беше режисиран директно от Белия дом, от Джон Болтън. Осъждам това и моля тези незаконни действия и опита за преврат - дело на Джон Болтън, срещу венецуелската демокрация, да бъдат разследвани в САЩ".

Гуайдо се позова на конституцията и зае поста временен президент през януари, като оспорва легитимността на изборите през 2018-а, когато Мадуро беше преизбран за втори шестгодишен мандат. Мадуро обаче продължава да управлява въпреки икономическия хаос и факта, че повечето западни държави подкрепят Гуайдо, американските санкции и протестите.

Въпреки призива на Гуайдо военните да го подкрепят, военните командири засега остават верни на Мадуро, който е на власт от 2013-а, когато наследи Уго Чавес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна