Eмисия новини
от 02.00 часа

Денисовият човек живеел на необичайно високо надморско равнище

Част от долна челюст е открита в тибетска пещера през 1980 г.
Снимка: Жан Жак Юблин

Учени откриха доказателство, че представители на древния Денисов човек са живели на високо надморско равнище в Тибет, предаде Би Би Си.

Способността да се оцелява в подобна тежка обстановка досега беше свързана единствено с нашия вид - Хомо сапиенс.

Древният прародител изглежда е предал ген, който помага на съвременните хора да се справят с високото надморско равнище.

Денисовите хора са мистериозен човешки вид, живял в Азия преди модерните хора да са населили света преди десетки хиляди години. Доскоро единствените фосили идваха от малко фрагменти от кости и зъби от едно единствено място в Сибир – Денисовата пещера.

Но ДНК показа, че те са отделен клон от човешкото семейство.

Сега учени са идентифицирали първи Денисов фосил от друго място. Това е долна челюст, открита през 1980 г. в пещера в Тибетското плато на височина 3280 м.

С помощта на анализ е установено, че костта датира отпреди 160 000 г.

Съавторът на изследването Жан Жак Юблин от института „Макс Планк“ в Лайпциг заявява, че откриването на доказателство за древен вид човек, живял на такава височина, е изненада.

„Ако погледнете към ситуацията в Европа, тук има много неандерталски обекти, които хората изследват от век и половина. Най-високите от тях обаче са на 2000 м надморско равнище“, казва Юблин.


Още от