Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в Добърско при предаването на храма "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" на БПЦ

| обновено на 03.05.19 в 15:18
7
Стенопис в църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в село Добърско.
Снимка: Кети Тренчева

Напрежение има в Добърско около фактическата смяна на собственика на уникалната черква „Свети св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, която е и национален паметник на културата.

След 11 годишна съдебна битка Българската православна църква (БПЦ) е официалният стопанин на храма. За местните хора обаче той е съдба и поминък.

Липсата на информация за това как ще се стопанисва и какъв ще бъде режимът на достъп на туристите породи крайни позиции, дори закани за протести.

Ценната черква е от началото на XVII век, като има предположения, че е изградена върху стар храм от XI век. Тя е особено ценна с резбования олтар и стенописите, в които има над 650 образа. Един от тях е на Иисус Христос в нетленна светлина, която наподобява космическа ракета. Църквата бе обект на съдебен спор между държавата и Светия синод. С решение от края на миналата година Върховният касационен съд призна църквата за правоприемник на храма.

В продължение на 12 години тя беше филиал към Националния исторически музей (НИМ) с трима щатни служители, двама от които екскурзоводи. Те първи били известени за промяната и трябвало да затворят храма до неговото предаване на Неврокопска епархия.

„Последният работен ден на църквата бе на Цветница, на 21 април… Преди Цветница получихме известие от НИМ, а те са го получили от Министерството на културата, че църквата - на 22 април трябва да бъде прекратена работата. Много туристи дойдоха, много туристи си тръгнаха разочаровани от това, че църквата е затворена. Така се получи, че трябваше да дойде съдия изпълнител на 23-ти, за да може да се предаде църквата, в последствие бе отложено за 3-ти. Ние вече спираме работа. Честно казано, от Светия синод никой не дойде да ни каже – най-малкото какво да казваме напред на посетителите, които ни звънят непрекъснато по телефоните…“

И днес много туристи и поклонници бяха дошли в Добърско, но  останаха пред затворената порта на храма, в който съдия изпълнител предаваше обекта от едната на другата институция.

Заместник-директорът на НИМ Надя Николова напомни, че новият собственик трябва да спазва строг режим и изискванията към обекта от национално значение и не скри, че с тъга приема промяната:

„Черквата е обявена за паметник на културата от национално значение и си има съответните предписания, които компетентните дирекции на Министерството на културата дават. Тези предписания трябва стриктно да бъдат спазени, за да може този паметник да бъде опазен…“

Един храм без хора и без молитва не е жив, заяви архиерейският наместник отец Янко Русков, който прие ключа от черквата „Св.св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат“:

„Възкръсна правдата, църквата паметник е мъртва. Затова и казвам – занапред тя ще бъде паметник в памет на онези, които са я направили и ние никога няма да го забравим това нещо. Така че църквата ще продължи да работи така, както е работила досега, само че ще има някои неща, които ще променим в името на доброто… Служба сега ще има само на храмовия празник и в особени случаи – дефакто църквата ще я направим жива в определен момент. Днес ще решим този въпрос, след като ни се предаде храма изцяло, ще сложим хора, които да посрещат и изпращат.“

Жителите на Добърско са разколебани в отношението си към промяната. Но това, за което ще настояват е черквата да се стопанисва и посещава като паметник на културата, защото без нея селото си отива, каза  кметът Илиян Джунев. И предупреди всички институции, че храмът е на потомците на тези, които са го съградили преди близо 1000 години, а през XVII век възстановили от пепелта:

„Искаме работните места да се запазят, защото на обекта му трябва поддръжка… Ако трябва жива верига ще направим, но обектът няма да бъде затворен… Другото, което е по-важно, е да се контролира самият достъп – защото вътре ако няма контрол върху посещението, виждаме по телевизиите какво става с Колизеума…“

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени