Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ запази лихвата на ниво от 0,75%, но повиши прогнозите си за растеж на британската икономика

Английската централна банка запази основния си лихвен процент непроменен, като в същото време повиши средносрочните си прогнози за британския икономически растеж, но подчерта, че новите оценки се базират на предположението за контролиран Брекзит (излизане на Великобритания от ЕС с двустранно споразумение).

След края на редовното си заседание АЦБ заяви, че и деветимата членове на борда на банката са гласували единодушно за запазване на основната британска лихва на ниво от 0,75%. Централната банка също така реши единодушно да остави без промяна и размера на програмата за покупки на държавни облигации на стойност 435 млрд. паунда и на покупките на корпоративни облигации за 10 млрд. паунда.

Банката продължава да очаква, че ще е необходимо постепенно и ограничено по размер повишаване на лихвените ставки през следващите години, отбелязвайки че пазарните участници прогнозират едва еднократно повишение на основната лихва до 1% до 2021-ва година. АЦБ обаче посочи, че може да се наложи по-агресивно затягане на лихвите с оглед на очакванията, че инфлацията във Великобритания ще се покачи над целевото ниво от 2% през 2021-а година, ако британската лихва бъде вдиганата само еднократно.

В същото време АЦБ повиши своите прогнози за растежа на британската икономика и вече очаква нарастване на БВП през 2019-а година с 1,5% (вместо с 1,2% според февруарската прогноза), с 1,6% през 2020-а година (вместо с 1,5%) и с 2,1% през 2021-а година (вместо с 1,9%), визирайки в най-голяма степен подобрените перспективи пред глобалната икономика.

"Основният тренд на растежа на БВП изглежда ще бъде малко по-силен от досега очакваното, но все още под неговия потенциал", отбеляза централната банка след края на заседанието.

Тя обаче предупреди, че завишените прогнози за икономическия растеж ще зависят в най-голяма степен от начина на оттегляне на Великобритания от Европейския съюз (с или без сделка).

АЦБ вече очаква и по-добър икономически растеж от 0,5% през първото тримесечие на годината спрямо края на 2018-а година, което е далече над прогнозирания през февруари растеж с 0,2%, визирайки солидното натрупване на бизнес запаси в очакване на планирания за 29-и март Брекзит, чийто срок в последствие беше отложен за 31-ви октомври. Банката обаче допълни, че очаква растежът да се забави към 0,2% през настоящата (второто) тримесечие.

Централната банка също така очаква, че инфлацията, която понастоящем е на ниво от 1,9%, ще се окаже по-ниска от очакваното в рамките на следващите 12 месеца към осреднено ниво от 1,72% (спрямо февруарска прогноза от 2,35%), но ще надвиши целевия таван от 2% през следващите две или три години, съответно до 2,05% (в двугодишен план) и до 2,16% (в тригодишен план).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна