Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща Помпейо - Лавров за Венецуела идната седмица

Мадуро призова армията да се противопостави на превратаджиите

| обновено на 02.05.19 в 21:23
Президентът на Венецуела Николас Мадуро (вляво) и опозиционният лидер Хуан Гуайдо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп призова за скорошен край на кризата във Венецуела, като определи действията на властите като "брутална репресия" над "гладуващия" народ.
"Бруталните репресии над народа на Венецуела трябва да спрат, да спрат по-скоро. Народът гласува. Той няма нито храна, нито вода. А някога това бе една от най-богатите страни в света. Желаем им всичко най-хубаво и сме готови да им помогнем", каза Тръмп.

Представител на Държавния департамент съобщи, че първите дипломати на САЩ и Русия ще обсъдят събитията във Венецуела идната седмица в Хелзинки.

Руският външен министър Сергей Лавров изрази готовност за диалог, но добави, че към момента различията между Москва и Вашингтон са непреодолими. Лавров съобщи, че възнамерява да се противопостави с дипломатически средства на евентуална военна интервенция от САЩ във Венецуела.

Властите във Венецуела излъчиха обръщение на Николас Мадуро пред висшето командване и хиляди войници. В него Мадуро призова въоръжените сили да се противопоставят на „всеки заговорник“ след провала на военен бунт на подкрепящи опозиционния лидер Хуан Гуайдо, предаде АФП.

„Да, ние сме в битка, дръжте морала висок в тази борба срещу всеки предател и заговорник“, обяви Мадуро. Изказването му бе излъчено по телевизията, а на кадрите той е обграден от висши военни.

„Никой не може да се страхува, дойде часът да защитим нашето право на мир“, каза той на церемония, на която според правителството участвали 4500 военен персонал.

Призивът на Мадуро идва след бунт във вторник на военни, които подкрепят Гуайдо, признат от повече от 50 държави за легитимен временен президент.

След неуспеха на заговора 25 войници потърсиха убежище в бразилското посолство. Опозиционният политик Леополдо Лопес, освободен от домашен арест, пък се укри в дома на испанския посланик.

Напрежението във Венецуела се засили, след като през януари Гуайдо се самопровъзгласи за действащ президент и обяви, че преизбирането на Мадуро миналата година е нелегитимно. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна