Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вайдман от Бундесбанк: Германската правителствена прогноза за растеж от едва 0,5% изглежда доста правдоподобна

Йенс Вайдман би бил подходящ за наследник на Марио Драги начело на ЕЦБ, смята Жан-Клод Юнкер

Йенс Вайдман, президент на Бундесбанк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очакванията на немското правителство за икономически растеж от едва 0,5% през настоящата година са доста правдоподобни с оглед на рисковете, произтичащи от търговското напрежение в световен план и от несигурността около Брекзит, заяви в петък президентът на Бундесбанк - Йенс Вайдман.

Според него забавянето на германския икономически растеж ще бъде по-трайно от първоначалните очаквания, въпреки че през първото тримесечие е възможно да се отбележи относително добър растеж, но в резултат най-вече на еднократен фактор като по-меката зима, което обаче няма да доведе до общо подобрение на немската икономика извън сектора на строителството.

Шефът на Бундесбанк предполага, че икономическата експанзия ще се забави отново през второто тримесечие, преди да последва по-устойчиво възстановяване по-късно през годината с оглед на ниските разходи по обслужване на заемите и растящите заплати.

Йенс Вайдман, който е и член на Управителния съвет на ЕЦБ, също така отбеляза засилването на негативните последици от застаряването на населението и добави, че Германия е една от страните, които ще почувстват това с най-голяма сила. С оглед на това потенциалният икономически растеж на Германия ще спадне от настоящите около 1,5% до под 1% до 2030-а година, предположи той.

"Германия все още е богата и политически стабилна страна, но може би се пренебрегват опасностите пред основните на просперитета", посочи Вайдман, който е и един от потенциалните кандидати да замени Марио Драги на шефското място в ЕЦБ след изтичането на неговия мандат тази есен. Той подчерта, че индустрията е отслабнала като цяло, а не само в автомобилния сектор, докато външната търговия продължава да губи инерция от началото на годината.

Междувременно вестник "Ханделсблат" цитира председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, според който Йенс Вайдман би бил подходящ за наследник на Марио Драги начело на ЕЦБ.

Той не споделя мнението, че германец не може да бъде президент на Европейската централна банка.

Според него Вайдман е "убеден европеец и опитен централен банкер", който би бил подходящ кандидат да замени Марио Драги след края на неговия мандат по-късно тази година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!