Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военният парад за 6 май – без хеликоптер, който да развее националния флаг

Тази година няма да има хеликоптер, от който да се спуска българското знаме на парада на 6 май.
Снимка: Ани Петрова, БНР

Тази година военният парад в деня на храбростта и на българската армия за първи път ще е без водещия хеликоптер МиГ-17. По традиция хеликоптерът носеше националния флаг, но миналата година машината падна и в нея загинаха двама пилоти.

Командващият парада ген. майор Иван Лалов каза, че няма друг МиГ-17, който да е ремонтиран. Кап. Николай Петков каза, че управляваният от него тази година хеликоптер МиГ-24, който ще открие парада с хеликоптерите „Кугър“, няма нужната техника за спускане на знамето.

За парада военните обещават още самолетите „Спартан“, трите самолета „Пилатус“ от учебната авиационна база в Долна Митрополия. По традиция ще прелети и група самолети МиГ-29 от авиосъстава на база „Граф Игнатиево“. По площада ще премине сухопътната техника – бронирани машини, бронетранспортьори, танкове, ракетни комплекси.

За първи път на парада ще премине представителният блок на 101-ви алпийски полк. Командирът Димитър Кацаров:

„Изключително голяма чест и отговорност е това. Имаме добра успеваемост за набиране на войници. Миналата година от три конкурса сме набрали 80 военнослужещи, които са влезли в строя. Това е много добър показател. Имаме сега конкурс за 10 места, а имаме 33 кандидати“.

Първи парад тази година ще има младши сержант Борис Райков от Бургас, курсант в НВУ, който се готви за разузнавач:

„Изпитвам голяма гордост от тази чест, която ми беше предоставена. Това беше една моя детска мечта, която имаше възможност да се превърне в реалност. Имам надежда, че това е сигурна професия за всеки, който иска да се реализира. Да си военнослужещ не е нужно само желание, трябва да се изпитва отвътре“.

На парада клуб „Братя по оръжие“ ще представи техника от периода на Втората световна война - немска техника, била на въоръжение в българската армия.

„Кулминацията на парада ще бъде самият парад. Той има вече 99-годишна история“, каза майор Иван Лалов.

Военният парад започва в 10,00 часа на 6 май.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна