Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опашки пред евроинституциите в Брюксел в деня на отворените врати

4
Опашката пред сградата на Европарламента в Брюксел в Деня на отворени врати.
Снимка: Боряна Инджова

Огромни опашки се извиха пред европейските институции в Брюксел от сутринта в деня на отворените врати. Хора от различни страни дойдоха, за да се запознаят с начина, по който функционира Европейският съюз.

Още преди 10 часа, когато Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския парламент отвориха врати, стотици хора вече чакаха пред тях. Посетителите имаха възможността да седнат на мястото на своите министри в Съвета,  да видят залата, в която заседават комисарите в Европейската комисия, както и пленарната зала в Европейския парламент, където понякога заседават евродепутатите. Бяха организирани и интерактивни игри, които по развлекателен начин да обяснят различни аспекти от европейските институции

Олаф е един от организаторите, които обясняват на гражданите как работи Европейският парламент. Какви въпроси задават най-вече те?

„Въпросите им са фокусирани най-вече върху евроизборите, как се провеждат те, върху кандидатите от различните партии. Искат да знаят и повече за тези, които са в парламента, най-вече от техните страни“, каза той.

19-годишната Кейтъл е от белгийска Фландрия. Ето какво отговори тя на въпрос на „Хоризонт“ за впечатленията си:

„Много е интересно, наистина много ми хареса. Обясненията на гидовете ми помогнаха да разбера как работи Европейският съюз. Наистина е очарователно да видиш как изглежда мястото, където се вземат решения“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна