Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панама избира президент, депутати и кметове

Проучваният сочат, че социалдемократът Лаурентино „Нито“ Кортисо, излъчен от Революционно-демократическата партия, е фаворит за президент с подкрепа от 36,1%.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Панамците избират днес президент, депутати в парламента, кметове и общински съветници. Право на глас имат 2,7 милиона души, предаде БТА.

Седем кандидати се борят за президентския пост. Сред тях се откроява като фаворит социалдемократът Лаурентино „Нито“ Кортисо. Допитванията отреждат второ място на десния кандидат Ромуло Рукс и трето място на независимия Рикардо Ломбана.

Кортисо, шеф на компания и животновъд, е на 66 години. Той е излъчен от Революционно-демократическата партия. Допитванията му отреждат 36,1%.

Анкетите показват, че бившият външен министър Рукс ще получи 26,2%, а независимият Ломбана - 19,6%.

Победителят ще е приемник на поста на Хуан Карлос Варела. Неговата популярност в края на петгодишния му мандат намаля заради спада в икономиката, увеличаването на цените, корупционните скандали и кризата в правосъдието и здравеопазването.

Панамците избират и 71 депутати, 81 кметове и 700 местни съветници.

Кампанията бе белязана от корупционни скандали, в които се оказаха замесени депутати, включително поддръжници на Кортисо и Рукс.

Панама освен това все още не може да изчисти имиджа си на данъчно убежище три години след разразяването на скандала с Панамските документи. Страната беше засегната и от скандала с подкупи, раздавани от бразилската строителна компания Одебрехт в замяна на изгодни договори.

Неизвестната величина на вота е какво влияние може да има бившият президент Мартинели, който е в ареста по обвинения в шпионаж и корупция. Заради това той не можа да се кандидатира за кмет на Панама, нито за депутат, и изрази подкрепа за Рукс, който пък не престава да хвали управлението му.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна