Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самолет с гръцкия президент на борда кацна принудително на остров Крит

Силен циклон обхвана Гърция, засягайки предимно островите в Егейско море

| обновено на 05.05.19 в 15:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Самолет с гръцкия президент Прокопис Павлопулос на борда кацна принудително на летището в Ираклио на остров Крит заради бурен вятър, предаде ТАСС, като се позова на гръцкия портал Нюзит.

Лайнерът е летял за град Ханя на Крит, но атмосферните условия не позволили да кацне там и в резултат било взето решение да се приземи принудително в Ираклио, откъдето президентът продължил за Ханя с автомобил, допълва БТА.

Заради бурните ветрове днес бяха отменени полетите на две авиокомпании от Ханя за Атина и обратно. Редица авиокомпании бяха принудени да променят маршрутите на полетите и да насочат самолетите си към други летища, вместо в Ханя.

Силен циклон обхвана Гърция, засягайки предимно островите в Егейско море, съобщава кореспондентът на БНР в Атина Катя Пеева. Препоръчително е пътуващите с фериботи да проверяват за промени в разписанията. Очакват се силни дъждове и градушка в Северна Гърция. На места скоростта на вятъра в Егейско море достига 9-а степен по скалата на Бофорт.

Забранено е движението на фериботи и товарни кораби от пристанище Пирея към Цикладските острови - Тинос, Парос, Миконос. Напълно затворено е пристанището Лаврио. От порт Рафина се движат плавателни съдове само до близка дестинация.

В последните часове най-силен е циклонът над остров Крит, където поради силни ветрове отмениха много полети. Вятърът изкорени дървета.

Собствениците на яхти и малки лодки в голяма част от пристанищата в Егейско море, които се очаква в следващите часове да бъдат засегнати от циклон, изтеглиха плавателните съдове на сушата.

От Гражданска защита съветват да се пътува само при необходимост и внимателно в областите Тесалия и в цяла Северна Гърция, където силни валежи от дъжд и градушка се очакват тази вечер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени