Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Ани Петрова, БНР

Излизащите днес вестници пишат за визитата на папа Франциск у нас.

 "24 часа" акцентира: "На срещата с патриарх Неофит папата заговори за общ Великден". Източник от Светия синод коментира публикация във френския "Фигаро" за ледено посрещане от Българската православна църква като невярна информация. Според вестника, синодът показал към Франциск умерено уважение.

 "Телеграф" пише за идването на Светия Отец у нас като за историческа визита. 20 милиона души се молиха с нас, подчертава изданието. На първа страница е отпечатан цитат от папата "Бог да пази България!".

Според "Монитор", 100 милиона вярващи от цял свят са следили визитата на папа Франциск у нас. "Главата на Римокатолическата църква със знаково посещение на Томина неделя". Гостът призова Българската православна църква заедно да затворят раните от разделението на християните, пише още вестникът.

 Хиляда щика на парада на празника, съобщава "Монитор" по повод днешния Ден на храбростта, празник на армията. На парада ще има и ретро техника, 20 салюта ще разтърсят столицата, допълва изданието. На първа страница има поздравление и за големия църковен празник - деня на Свети Георги Победоносец.

 В интервю за "24 часа", вицеадмирал Емил Ефтимов заявява:
"Трите проекта - за самолетите, корабите и бойните машини са скелетът на новата архитектура на въоръжените сили на България". Според него, 2019 година ще е преломна за трансформацията на Българската армия. Технологичната промяна на армията ще направи военната служба по-привлекателна за младите хора, прогнозира вицеадмирал Ефтимов.

"Честит Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия!", пише на първа страница на "Телеграф". В интервю за вестника, началникът на Военната академия генерал-майор доктор Груди Ангелов се хвали: "Наши кадри водят парада за Гергьовден". Той съобщава, че офицерският парк в академията ще бъде отворен за граждани и езерото в парка ще бъде възстановено.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени